30/31 juli + 1 augustus 1


Sorry voor alle spam vandaag en alle lappen tekst.

Vandaag gaan we een lange dag tegemoet. We gaan rijden naar de Mara Rivier. Een rivier die eigenlijk wereldberoemd is. En dat komt door de grote migratie van onder andere de gnoe’s die op dat moment van de Serengeti (Tanzania) naar de Masai Mara gaan.  De Masai Mara betekent gevlekt landschap. Her en der een boom tussen grote ‘lege’ velden. Tijdens zo’n migratie gaan ongeveer 1,5 miljoen tot 2 miljoen dieren migreren waarvan een heel groot deel gnoe’s maar ook zebra’s en gazelle’s.  Dan is van het gevlekt landschap niks meer over want dan ziet het zwart van de dieren. Het is zo ongelooflijk mooi hier. Je kan kilometers ver weg kijken. Het is glooiend en in de verte kleine bergen. En het blijft variërend.

Al snel is het raak!!! We zien drie cheeta’s lopen. Hier hebben we wederom een beetje last van de Masai toerisme. Althans de dieren. Niet wij. Wij doen net zo hard mee. Wij hebben heerlijk genoten van de cheeta’s. We hadden ze nog niet zo mooi van dichtbij gezien.

Gisteravond hadden we een kill zien hangen in een boom waarbij de luipaard ergens in het hoge gras lag. Van de kill was deze ochtend bijna niks meer over. We zagen nog 2 poten hangen aan een tak waarbij een spier het nog bij elkaar hield. Joël vond het op dit moment toch wel erg zielig!

Ondertussen rijden we door naar de Mara rivier. Het ligt nog best ver weg wat voor

de kids nog een uitdaging is want over deze weg kan je niet heel hard rijden. Maar ondertussen zien wij het bewijs dat de migratie is begonnen. Gigantische groepen gnoe’s staan er al of ze rennen voorbij in een treintje. Soms moeten we ook echt wel even wachten totdat de chauffeur toch beslist dat we door moeten gaan.

Aangekomen bij de rivier zien we helaas geen gnoe’s door het water rennen. Wel zien we krokodillen lekker relaxen. Wachten totdat de kleine snoepjes 😉 zichzelf aanbieden als tussendoortje. Dit geldt overigens voor alle predators hier. Ze weten dat het er weer aan zit te komen. Iets verderop ligt er best een grote groep nijlpaarden. Wat een nieuw aangezicht van de Masai Mara.

Ondertussen zien we veel giraffes en nog een aantal olifanten. Het blijft bijzonder. Dan wordt het wel tijd om naar het hotel te rijden. We zitten al 5 uur in de auto en moeten nog lunchen. Via flinke watercrossings reden we met een goed tempo naar het hotel. Vandaag is er gekozen voor een lange safari zodat de kids vanmiddag lekker kunnen doen wat ze willen. En zo werd ook de rest van de middag. Lekker in het water met zn allen. Afgekeken van de nijlpaarden. ;).

We zitten overigens op echt een fantastisch terrein.  Er lopen hier onder andere dikdik’s en mangoesten. Wat ongeloooflijk leuk! Zo blijft je nog een beetje in het wild/ natuur.

31 juli

Vandaag nog iets vroeger opstaan dan gisteren. Sommige van ons moeten er toch nog wel een beetje aanwennen en voor andere is het helaas toch wel normaal. We gaan eerst een korte gamedrive doen en daarna ontbijten. En zo vertrekken we in alle enthousiasme om 6:30. Ohnee. Flat tire. Snel autoband vervangen en op pad. We worden meteen alweer getrakteerd op een prachte lucht. Ik hou zo van de zonsopgangen en ondergangen hier in Afrika. Zo kleurrijk.

Al snel zien we een moederleeuw met 2 kleintjes!! Waarvan 1 jongetje en 1 meisje. Maar we zijn op zoek een echte mannetjesleeuw zoals Simba uit de Lion King. Want dat is de grote droom van Céline. Dus we moeten verder zoeken.

We rijden in een ander gebied. We rijden wat hoger en wat een uitzicht. Ik blijf kwijlen. En qua fotografie een uitdaging.  Je moet altijd je camera klaar hebben met een snelle sluitertijd maar dit vraagt om een groothoeklens.  Aaaah wat een stress. Helaas simba niet gezien op de ochtend gamedrive. Maar eind van de middag hebben we nog een kans. Vandaag is er  gekozen voor 2 kortere game drives. Vroeg in de ochtend en later in de middag. Grotere kans dat de dieren nog wakker zijn aangezien ze overdag lekker loungen.

Toen kwam er nog een optioneel programma’tje spontaan erbij. Namelijk langs de Masai gaan. Schoonzus, zwager, Gerard en ik gingen er heen. En de kids bleven lekker bij opa en oma.

Toen we bij het dorp aankwamen, gingen de masai dansen voor ons. Uiteindelijk werden we erbij betrokken. Moesten we mee doen springen etc. Voor de rest kan ik er weinig over vertellen waar wij zelf bij betrokken zijn want wij hebben afgesproken what happens at the Masai, stays at the masai. Voor de rest hebben hebben we een krijgsdans gezien. Eigenlijk komt het erop neer wie het hoogst kan springen. De Masai gaan wel een mini beetje mee met de tijd als in plastic keukengerei en horloges maar verder leven ze net als vroeger. Bijvoorbeeld: een koe is heilig. Daarvan snijden ze de halsader door. Mengen het bloed  met melk en dan krijg je een heerlijk goedje wat gezond is en ook gezond voor de koe want die maakt dan nieuw bloed aan. Het wond maken ze dicht met wat mest. Echt ik ben serieus jaloers op zulke gewoontes. Voor de rest als een vrouw bevallen is raakt haar man haar ongeveer 2 tot 3 jaar niet aan. Voor de rest mogen ze meerdere vrouwem hebben en introduceert de eerste vrouw dan een nieuw jonger vrouwtje bij dr man. Of een man gaat met zijn speer naar een manyatta (huis van de masai) en als hij dan zn speer in de grond zet voor een ander huis dan heeft hij recht op vrouw des huizes.

Zo’n gemeenschap verhuist ongeveer elk 15 jaar en het was echt leuk en interessant hoe ze leven, hoe klein ze leven in hele donkere ruimtes met een raampje van 10 cm bij 10 cm. Uiteraard moesten we wat kopen en betalen voor de rondleiding maar het geld gebruikten ze voor school etc.

Om 16:00 gingen we weer op pad voor de gamedrive. Alle autobanden vol lucht. Accu’s klaar en gaan met het hele gezelschap. Weer pakken we een ander stukje van het park.  Weeeeer prachtig landschap. Weeeeer gnoe’s en zebra’s. En het klinkt bijna oneerbiedig  maar ik bedoel het op de mijn stuiter manier. WEEEER zebra’s. Woehoe. Zo mooooi. Ik word steeds meer verliefd op dit stuk Kenia.

Snel weer door want Céline heeft Simba besteld. Natuur laat zich niet voorspellen en wat een geluk hebben wij. Er liggen 2 grote mannetjesleeuwen te slapen onder een bosje. En wij spotten ze gewoon. Ineens schrikken ze van iets en mogen wij hun prachtige manen aanschouwen en is er 1 meisje van 8 jaar het gelukkigste meisje van de hele wereld.

1 aug

Vandaag is de hele vroege gamedrive optioneel. Ik en Gerard zijn sowieso ervoor in. Martin is ook enthousiast. Esther ziet het zitten en de grootste verrassing was toch wel Céline. Zij had een beetje moeite afgelopen dagen met het vroege opstaan. Maar ze had de smaak te pakken, zeker met de verrassing van gisteravond. De rest bleef lekker slapen want zij waren toe aan extra slaap.

Wij reden welgeteld 1 minuut in de auto. 500 meter van de gate vandaan zat een leeuwin al ons op te wachten. Toen zagen we achter de auto nog 1 liggen. In het gras nog een aantal. En we kwamen uit op 10 leeuwem. De euforie en de enthousiasme in de auto met name!! Whaaaaahhhhhhh dit missen de andere. Patrick, onze chauffeur zei dat hij deze groep kende. Er horen nog 2 mannetjes bij maar die zagen we dus nu niet. We gingen de leeuwen volgen op een andere weg. We konden zien dat ze gingen spreiden want er was een groep zeba’s iets verder op. En ze gaan ze dan in de war maken en opjutten. Daardoor doen ze dwaze dingen zoals de groep verlaten. Dus onze enthousiasme in de auto (heel zachtjes) whaaaaaaaah wat vet. Misschien gaan we onze eerste echte kill zien. Whaaaaah dit moeten de andere missen. Hehe. Gemeen he. En ineens roept Patrick: male lion!!! Hij kwam vanuit de andere kant richting de struiken waar de leeuwinnen in waren gedoken. Maar terwijl hij dat deed, showde hij zichzelf echt heel goed en de achtergrond was fantastisch dames en heren. Zonnetje was net een uurtje tevoorschijnen. De lucht was gekleurd. Zonnestralen kwamen door de wolken. Het was echt net de lion king. Wat een moment. Wat was het gaaf. En ooooooh wat hebben we dit ingesmeerd bij de anderen.

Na een snel ontbijt waar we even iedereen jaloers hebben gemaakt, moesten we een hele lange rit ondergaan naar Nairobi (6 uur rijden). Eerst een Afrikaanse massage en weer een cultuurshock. Zo zonde hoe het land achterloopt qua afval. Al zijn sinds een jaar plastic tasjes verboden en hangen daar hele grote boetes aan als ze je aanhouden en heb je het bij je. En dit schijnt de natuur al zo goed te hebben gedaan. Nu zie je weinig tot geen plastic tasjes maar heeeeeeel veel plastic flesjes. Lastige kwestie want je kan kraanwater niet drinken. Dus je moet wel flesjes kopen. Dus je moet het wel weggooien of verbranden. Bah. Uiteindelijk is er ergens een file op een berg en krijgen we een alternatieve route.zanderige wegen door een mini dorpje. Uiteindelijk door een mission gemeente maar met zooooo mooi uitzicht. Uiteindelijk nog gestopt bij een uitkijkpunt. Groepsfoto’s gemaakt samen met de chauffeurs. En langzaam weer Nairobi ingereden waar het echt wel weer wennen is aan de grote stad na zo’n mooie tijd in de stille natuur.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One thought on “30/31 juli + 1 augustus