Botswana 19 tm 23 mei


Donderdag 19 mei:

Wat hadden we heerlijk geslapen in onze luxe lodge. Er zat een ontbijtje bij, uitzicht op het water. Heerlijk om weer eens goeie papaya te eten. Daarna op naar Chobe National Park. Maar eerst boodschappen doen voor 3/4 dagen en genoeg hout en briketten. En!  Afrikaanse witbier ontdekt ! En daarna moesten we tanken. Hadden ze geen diesel meer. Toen naar een dorpje 10 km terug gereden en gelukkig hadden ze daar nog wel diesel. Aangezien we een flink eind gaan rijden zonder dat we een benzinestation gaan tegenkomen.

Toen we heen en weer aan het rijden waren op 1 weg zagen we eerst een gewonde olifant liggen aan de zijkant van de weg. Hoop mensen erom heen. Toen kwamen we nog een keer langs. Hadden ze allemaal hout etc erom heen gelegd en was de olifant dood. En de laatste keer dat we langs kwamen, werd hij gecremeerd. Ook dit hoort etbij helaas

Op naar het nationale park. Aan de overkant zagen we Namibie. En je ziet al zo’n groot verschil. Wat een droog land vergeleken met dit stuk aan de chobe rivier. We zagen al heel snel flying bananas. Oftewel the yellow hornbill. En ook de red hornbill liet zich zien. Ook wel eens the flying chilipeper genoemd. Toen kwamen de vele antilopes voorbij, hier en daar kuddes olifanten, tientallen giraffen en daarna was het tijd om naar een picknickpoint te gaan. Ineens mag je uit de auto stappen. Voelde wel een beetje gek. Geen hekje, helemaal niks. Sanitair was prima.

Na de lunch bij de picknickplek gingen we het strand op. En al heel snel aan de linkerkant leeuwen!! Beetje discusise gehad. Hoeveel zagen we nou. Daar links 3 leeuwinnen. Lagen heerlijk lepeltje lepeltje met zelfs een dikke vette poot over de ander heen gehangen. En aan het einde van dit gezellige tafereel een wat oudere welp, een mannetje. Rechts van de boom lagen er 2 los. Daarna 1 op zn rug (en gapen en zich uitstrekken etc) en hier tegenaan lag er nog 2 schatjes. Achter de boom zagen we er nog 1. Oftewel 9. Ineens zagen we een pootje bewegen achter de boom. Nog 1! Conclusie 10!! 30 min met open mond naar gekeken. En ineens. Bovenaan, achter een heuveltje liet de baas zich ineens zin. De grote leeuw. De koning van de savanne. The almighty. Wel op een beetje lullig punt vanuit fotografisch zicht. Maar ik heb hem gapend op de foto met al zn tanden. Fantastisch. Ik denk dat we er minimaal een uur hebben gestaan. In de verte zagen we zeker minimaal 30 olifanten het water in gaan. Wat een tafereel. Zo mooi.

Daarna gingen we toch maar rijden. En maar giraffes aan de kant. En toen zeker wel 10 min alleen maar buffels. Wat een grote groep. Ik had de action cam wat hangt aan de voorruit aangezet bij de buffels en daarna uitgezet. En wat rent er voor onze neus voorbij. Een luipaard!!! Staat de action cam net uit. Maar hij dook de struiken in. En gerard heeft met mijn slr camera een geniale foto gemaakt van zijn/haar gezicht in de struiken. Dit allemaal in 2 min tijd. Wij moeten er nog steeds van bijkomen. Wat was hij mooi.

Soms kom je nog giraffes tegen die ineens de weg overrennen en die je toch op 1 of andere manier niet aan ziet komen. Je schrikt je een hoedje. En als je daar niet van schrikt, dan zijn het de vele olifanten wel die oversteken.

Daarna naar de camping. Wij zitten op de ihaha camping. Geen elektra, geen water. Wij hebben 22 liter water mee. Dus wrs komt het wel goed. En we zitten gewoon aan het water met uitzicht op Namibie. Zijn niet veel kampeerplekken. Zitten allemaal ver uit elkaar. We hebben allemaal prachtig uitzicht. En terwijl ik schrijf komen er baboons voorbij (verrassing) antilopes , mangoeste, honderden vlinders, hippos en ik ben ernstig op zoek naar een olifant. Terwijl ik schrijf is Gerard de braai en het kampvuur aan het voorbereiden zodat we niet zoveel hoeven te doen als het donker wordt. Action cam staat klaar voor een timelapse van de zonsondergang. En wij gaan genieten van in de natuur kamperen. Ondanks dat we een plekje hebben gekregen, er zijn m geen hekken om de camping. Het is hier fantastisch. En de impala’s stonden met een enorme grote groep voor het toilet gebouw. Toen ik daarna toe liep, het leek wel alsof de oorlog uitbrak. Wat een paniek. Ze renden zo hard voor mij weg.

Vrijdag 20 mei:

Wat stond er een wind vannacht! Eerste keer dat we wind hadden. Bijzonder. Het was daardoor redelijk fris maar wel goed geslapen. Gerard heeft s’nachts nog een hele grote hyjena gezien. Sochtends zagen we echt overal sporen lopen, ook van katachtige beesten. Ik was zeer nieuwsgierig. Het is best spannend zo kamperen in een park met wilde dieren. Gerard ging gisteren afwassen bij het sanitairblok en stond met zn rug naar de natuur. Hij heeft nog nooit zo snel afgewassen. Maar goed. We hebben zelfs nog een beetje gesocialized. Er waren nog 2 andere ‘jonge’ stelletjes uit Nederland die ook op dezelfde manier aan het kamperen was. Grappig

Daarna op naar de volgende camping. Eerst dit gedeelte van het park doorrijden. Bij de gate je uitschrijven. En vervolgens dachten we aan de overkant het park weer in te gaan. Maar omschrijving was een beetje apart en gps gaf het ook zo aan. Oke. Dan volgen we gewoon de omschrijving. Soort van N weg. Prachtige route langs het water. Het landschap verandert alweer. En ineens. Zonder waarschuwing bam! Zandbak. En het was 140 km naar de camping en daar doe je dan 6 uur over. We waren heel vroeg vertrokken en kwamen ook vroeg aan. Wij mogen weer een nieuw dier toevoegen aan ons lijstje. Namelijk struisvogels! En uiteraard hebben we giraffen, olifanten,hippo’s, antilopes en velen vogels gezien. Na het inchecken op de camping hebben we nog een klein rondje gereden nl naar leopard hill. En we hebben weer een luipaard gezien. In een boom, best ver weg. En we werden erop gewezen door andere mensen. Superaardig. En hij zo gaaf en zo moeilijk te fotograferen. 300 mm. 15:30. Tegen het zonnetje in. Ik moest iets gaan overbelichten om mijn histogram/foto mooier te krijgen. Oh men! En hij ging er nog even mooi voor zitten ook. Zoooooo zoooo gaaf. Geeft echt een kick.

Nog even omschrijving van de camping. Wij hebben een verklaring moeten ondertekenen dat als er iets gebeurd. Dan kunnen we de camping daar niet aansprakelijk voor maken. Bij aankomst stond er serieus een olifant op onze plek. Heb nog een selfie gemaakt met mijn witbiertje en olifant. Hij draaide zich net om. Dus een selfie van mezelf,bier en een dikke grijze kont. Haha. Plek is ongeveer 150 m2. Uitzicht op een droge rivier. Braai en kampvuurplek. Je kent het wel ;).

Het is bijna volle maan en de maan is zooo fel en helaas als ik een melkwegfoto maak, dan lijkt het net daglicht 🙁 had gehoopt dat ik juist op zulke plekken wauw fotos kon maken van de melkweg.

Za en zondag

Korte blog. We zijn verkast van Chobe naar Moremi. Alleen maar zand, zand zand en zand. Het is hier prachtig. Natuur/omgeving/landschap verandert elke dag. Hoe zuidelijker we gaan, hoe droger het lijkt. Voordat we Moremi inreden, was er een dorp Kwai. En het was zo’n typisch dorpje wat je op tv ziet. Stof. Ronde hutjes met een rietendak. Heel uitgestrekt. Kleine winkeltjes. En je kan om de 30 meter brandhout kopen. Dat hebben we ook gedaan. Aardige mensen. Helemaal blij dat we 2 stapels wilden kopen. We zijn dus nu bij de okavango delta. Het lijkt redelijk droog. Heeft al maanden niet geregend. Veel watercrossings zijn droog maar we hebben toch 1 gehad waarbij we allebei een paar jaar van ons leven hebben ingeleverd. Je gaat dus met je auto door het water. En velen zijn jou al voor geweest en dan blijkt hij zo’n watercrossing halverwege toch wel redelijk diep te zijn. De dieren die je tegenkomt zijn ook al zo mooi en ze zijn er in grote aantallen. Gelukkig zaten we weer op een campig zonder hekken. Dus we hadden weer gezellig een olifant op bezoek en Gerard werd s’nachts wakker van een geluid wat hij niet helemaal kon plaatsen. Maar hij weet bijna zeker dat het een roofdier is. Wij worden elke dag rond 6:30 wakker (dat noemen ze vakantie). Zonnetje komt dan net op. En voordat het zonnetje zich laat zien, kleurt de lucht zo mooi rood. Ook als de maan opkomt, gister liet hij zich net na zonsondergang zien. Volle maan, hij was rood, groot en je zag hem aan de horizon omhoog kruipen. Het lijkt hier zoveel mooier dan in NL.

Maandag 23 mei:

Vandaag gaan we naar Maun. Terug naar de meer bewoonde wereld. 4 dagen geleden ging ons gsm bereik naar geen service. Eerst kregen we nog even weer welkom in Namibie te zien. En dat is grappig want je tijd wordt ook meteen verzet op je mobiel. Kan grappig situaties opleveren. Maar goed. Ontbijt! Lekker genieten van een mooie zonsopkomst en ineens hoorden we veel safari auto’s op de camping. En wat bleek. Er zaten wilde honden!! En wij hebben ze gezien. Check!! Geen foto want de honden vonden al die auto’s niet leuk. Wij trouwens ook niet. Want ze best brutaal bij iemand op zn plek waar mensen nog sliepen. En dan ook gewoon 3 auto’s op je eign kampeerplek is wel een beetje vreemd. Ik was natuurlijk nieuwsgierig. Ik ging even kijken en liep met mijn camera een beetje rond. De kampeerplek met de wilde honden was naast ons. En toen kwam er zo’n auto op mij afgereden. Why are you walking. There are wild dogs. Ze hadden ze toch al zelf weggejaagd dus beetje rondlopen moest wel kunnen. Daarna moesten wr toch echt op pad. Eerst 40 km rijden naar South gate. Daar gingen we eruit. Eerst even uitchecken en gaan. Maar de nationale parken hebben hier geen hekken erom heen dus zodra er uit zo’n game reserve rijdt, dan moet je nog steeds rustig aan doen en toen kwamen we nog een groep van 11 olifanten tegen. Ze waren een beetje opgefokt. Beetje duwen en geluid maken. We zagen 1 olifant en dat was duideijk een mannetje want hij had zin om een klein olifantje te maken zagen we. Misschien daarom dat de sfeer niet belemaal relaxed was bij de olifanten.

Iets verderop zagen we een hele grote groep giraffen van 12 stuks. Het blijft genieten.

En iets later zagen we in de verte iets zwarts en iets bruins. Waten 2 grote struisvogels en een hele kudde baby struisvogels. Cute!

30 km later hadden we ineens weer bereik met onze mobieltjes. En ook geasfalteerde wegen. Na 4 dagen zandhappen, kuilen. Max 15km/h kunnen rijden is dit echt fantastisch! We reden langs dorpjes. Weer kleine hutjes met een hokje achterin van golfplaten/hout/doek. Waarschijnlijk het toilet? Je zou bijna willen aankloppen om even te kijken hoe het binnen is.

Morgen gaan we weer weg van de bewoonde wereld. Gaan we met een bootje met een gids en tentjes naar een onbewoond eiland. Echt genieten van de delta. En woensdag als we terug komen gaan we nog een vlucht (1motorig vliegtuigje) maken over de delta.

Nog wat iPhone fotos.

Witbier iit Namibie met een olifant op de achtergrond

Hieronder een paar leeuwinnen

Hieronder onze kampeerplek in Savuti waar dus eerst een olifant liep. 

Een bruggetje om de Moremi reserve in te komen. 

Hippopool
Nog een keer ons plekje aan de Chobi