Botswana 26/27 mei


Vandaag zijn wij van Maun vertrokken naar Khumaga. Khumaga ligt aan de Makgadikgadi. Onze kampeerplaats lag aan een zo goed als droge rivier in het Makgadikgadi pans national park. Weer een wildlife campsite zonder hekken, zonder elektra etc. Wij moesten volgens de omschrijving van de lokale reisagent al boodschappen doen in Maun want voorlopig zouden we geen winkels tegenkomen. Alleen zouden we na 100 km een mond en klauwzeer controle krijgen en dan mag je al je vlees en groente daar weggooien. Dus wat wij hebben gedaan, kregen we als tip van de zuid afrikanen. Gewoon je vlees verstoppen. Dus dat hebben we gedaan. In een geheim vakje, onder spullen. Toen we aankwamen, hebben we netjes gestopt bij het eerste stopbord :). Toen wuifde de politieagente dat we door mochten rijden naar volgende stopplek. Daar moesten we uitstappen om weer in zo’n bak te stappen met chemicalien en ze wilde de bagageruimte controleren. Bij beide hartslag omhoog. Gerard zei. Ik heb er zo spijt van! Toen keek ze in onze koelkast. Alles was prima. Toen ging ze verder kijken bij onze spullen. Onze wandelschoenen moesten we ook in de chemicaliën houden en dan was het goed. Dit is een goed voorbeeld van de slechte invloed van de Wisselo genen ??. Maar als gevolg hiervan hebben we s’avonds zo ontzettend lekker gebraaid. We hadden heerlijke sirloin steaks. Zo mals en lekker. En dat voor 1 euro ?. Mochten we wel gesnapt zijn, dan geen idee wat de gevolgen waren. Maar we hadden wel een back up namelijk blik met bonen ?.  Gelukkig konden we braaien.

We waren al redelijk vroeg bij de national park. Onze eigen navigatie zei net daarvoor. Neem de ferry. Maar de rivier was dus na genoeg droog, dus we moesten nog een watercrossing doen! Jeeeeh. Het water kwam maar tot halverwege de wielen dus geen reden tot paniek.

Rond 12 uur waren we al op onze kampeerplek. Het was maar 2,5 uur rijden     En het was warm! Dus wij besloten om pas te gaan rondrijden rond half 4. Dan wordt het minder warm, worden de dieren wat actiever etc. Wij hadden al uitzicht vanaf onze plek op wildebeasten, en er liepen veel koeien en ezels. Toch vreemd. Deze hadden we nog niet gezien in een national park. We zaten trouwens al weer bij zoutpannen in de buurt. Dus veel brak water. Rivier zal niet heel zout zijn maar was dus minimaal daardoor zitten hier niet echt de grote roofdieren.

Rond half 4 gingen we rijden en we moesten volgens de meneer bij de gate wel vlakbij het riviertje blijven. En we volgden express stiekem een paar safari auto’s. En we kwamen uit op een plekje zo magisch. Er waren honderden zebra’s, heel veel olifanten etc. En de zebra’s gingen weg van de rivier. Ze renden de heuvel op, heel veel stof kwam erbij kijken, af en toe kwam er boven een auto voorbij en dan renden ze weer hard naar beneden. Maar het was zo’n mooi plekje om naar te kijken. Af en toe was een olifant de zebra’s zat en renden ze ook door de groep heen waardoor de zebra’s weer de andere kant op renden. Echt een bijzonder tafereel. Er liggen trouwens echt heel veel skeletten door het park. Zelfs op onze eigen kampeerplek ligt er een schedel en ergens een kaak. Spooky. Toen we terug kwamen was het 17:30 en ging het zonnetje net onder. En het werd acuut koud. Snel de braai aangestoken en het kampvuur. Zoals ik al schreef hebben we echt heeerlijk genoten van de braai en we hoorden echt overal geritsel en geluiden. Vooral het gegil van een olifant in de verte was een beetje eng. Eerst dachten we aan dat hij opgepeuzeld werd maar later dachten we. Nee deze heeft last van zn hormonen. Lekker van de avond genoten. Ergens achter ons zat een groepje duitsers te spelen op hun ukulele (klein gitaartje) en daarbij de top 40 te zingen. Wij lekker aan de drank en het leek net een bonte avond. Toen naar bed. Ik als eerste op de ladder , schoentjes uitgooien en ineens zegt Gerard. Schiet op. Ik hoor iets dichterbij komen. Hup wij schieten in de tent. En toen we net lagen. Stond de olifant met zn hormonen achter de tent te gillen. WAT SCHROKKEN WIJ!! Gerard zei nog. Dat is dichtbij. Ik zei alleen maar. Klep dicht ?. We hebben niks meer gezegd en hoorden verder niks meer. Maar de voetstappen achter onze tent de volgende ochtend …. Hij heeft in elk geval om de auto gelopen. Ondanks dat heb ik zo lekker geslapen. ?

Vrijdag 27 mei

Exact drie weken geleden gingen we. Boehoe wat gaat de tijd toch snel. Vandaag gaan we naar Khama Rhino sanctuary. Volgens onze gps op de tel moeten we 6 uur rijden. 370 km. Gelukkig bleek er allemaal goed asfalt te liggen en mochten we grotendeels 120 km/u rijden dus we hadden er ongeveer 4 uurtjes over gedaan. Wij zijn al bezig om richting het zuiden te gaan helaas. We reden nu door de Makgadikgadi. Kennen jullie top gear? Dat Richard (met oliver), Jeremy en captain Slow door de Zoutpannen rijden van Botswana. Nou die hebben wij nu gezien. Erg mooi gebied om door te rijden. En het is gek om dan ineens een begraafplaats in de berm te zien. Of om al die ezels en koeien op de snelweg te zien. Veel bushaltes waar altijd veel mensen in kleurrijke kledingen zitten te wachten op de bus terwijl wij de bus niet zo vaak tegenkomen. Maar de bussen zijn wel grote luxe bussen met airco.

Wij kwamen rond 1 uur bij de Khama Rhino sanctuary. Een gebied (4000 hectare) met extra toezicht om de neushoorns te beschermen tegen stropers. Het begon ooit met 4 neushoorns. Drie witte en 1 zwarte. Inmiddels zijn er 60 witte neushoorns en 7 zwarte neushoorns. In dit park zitten er ook lodges en we wilden graag nog een keer een upgrade. Alleen hier was het nog mogelijk. En ze hadden een huisje alleen voor 1 avond beschikbaar en we blijven hier 2 avonden. Wij hebben toch de upgrade genomen. Wij hebben heeeerlijk lang gedouched. Bijna al het zand en stof is van ons af. Maar ja voor hoe lang. Morgen zitten we weer op de camping ??.

We hebben direct bij de receptie een guided tour geregeld. Volgende dag zaten ze al helemaal vol en om 16:00 hadden ze nog plek. We werden bij onze lodge opgehaald en het was een privetour!! Jeeeh. Die mannen deden echt hun best om alles te laten zien. En wij waren al een beetje verwend. Want we hadden bijna alles al gezien behalve de neushoorns. De vorige dag hadden ze geen rhino kunnen ontdekken met de tours dus we moesten extra duimen. Het is winter hier dus ze verstoppen zich graag in de struiken. De gidsen waren echt enthousiast. Kijk een impala. En ze keken ons hoopvol aan. Toch maar een foto gemaakt en toen konden we door. Een giraffe!! Achter een struik. Echt geen compositie voor een mooie foto. En ik had de dag ervoor oog in oog met een giraffe gestaan met een wandeling. Toch maar een foto gemaakt en we gingen weer verder. En ja hoor! Witte neushoorns! Drie stuks. Een moeder met twee kids. En dit is een bijzonder iets. Als moeders weer zwanger raakt, verlaat ze het ander kind wat bij dr loopt maar dit kind wilde geen afstand nemen dus moeders liep met 2 kids. De jongste was nog geen jaar. En een hoorn !!!! Zoo ontzettend groot. Echt indrukwekkend. We stonden er 10-15 m vanaf. Echt heel gaaf. In de verte zagen we nog 2. Beetje omgereden om er te komen. Bleek het een groep van 5 neushoorns te zijn cooooool. Nog wat struisvogels gezien en uiteindelijk kwamen we bij een vogelspot uit. Een uitkijktorentje op het water en wat bleek. De dominante mannelijke witte neushoorn was daar bezig. Met zn kop schuren tegen het torentje. Later in modder wroeten met zn hoorn. Duidelijk kleiner dan bij de moeder die we daarstraks hadden gezien maar dan komt omdat de mannen vaker vechten en dan hun hoorns sneller beschadigen. Wat een gave afsluiter van een mooie rondleiding.

Oja het verschil tussen de witte en zwarte neushoorns zit hem in de kaak. Het is eigenlijk een beetje verkeerd vertaald want het is eigenlijk wide rhino en black rhino. De witte neushoorn heeft dus een brede kaak en de zwarte neushoorn een smalle terwijl ze verder weinig van kleur verschillen.