Finland 15-01-2017 3


Zondag 15-1-2017

Gisteravond werd het nog ineens helder. Hele tijd beetje sneeuwen en ineens helder. Camera buiten gezet. Flinke belichtingstijd om veel licht binnen te krijgen en we zagen een groene waas. Heel klein en heel licht en heel minimaal. Maar goed. Een goed begin. Vandaag heeft het flink gesneeuwd. Zeker +10 cm maar vanavond gaat het opklaren… Woehoe…

Om 8 uur ging de wekker. Beter dan gisteren. Heeeerlijk geslapen. Op naar het restaurant voor het ontbijt. Weer ontzettend goed geregeld. Combi English breakfast en continentaal.

Toen naar het huisje. We gaan meedoen aan een Husky tocht. Wij twijfelden over hoeveel laagjes kleren je moet dragen. Zo koud is het immers hier niet. Rond de -10. Op de benen een thermo legging en een skibroek en boven een thermoshirt, fleece trui, fleece trui en daarop je winterjas. Twijfel twijfel. Uiteindelijk hebben we toch de overall aangedaan, over de skibroek heen maar winterjas dan weg. Interessant he.

10:00 moesten we weer bij het restaurant zijn. Daar werd de groep opgehaald door verschillende taxi’s. Het was nog een flink end rijden naar de husky farm. Zodra je uit de taxi stapt, zie je ze nog niet maar je hoort ze al flink blaffen. Wat een lawaai.

Even een uitleg. Zit je, dan handen en voeten binnenboord houden. Ben je de bestuurder, blijven staan tenzij je moet helpen om de heuvel op te komen. Remmen, handseinen geleerd. Ontzettend interessant.

Toen kregen we onze slee aangewezen. Wij hebben de hondjes even opgepimpt. Alvast onze excuses aangeboden voor ons gewicht en hebben ze beloofd om voortaan minder te genieten van het lekkere leven. We hebben ze een knuffel gegeven. Toen mochten we zitten. Het eerste gedeelte heb ik gezeten en was Gerard de bestuurder. Ik heb meteen veel foto’s gemaakt en het was hilarisch. Maar ik voelde mij schuldig en ergens vond ik het vreselijk zielig. Maar wat bleek, dit zijn allemaal trainingen want dit zijn racehonden en gaan straks een 1000km tour doen. Het is compleet niet zielig en de honden willen juist trekken. Daarom blaffen ze en fokken ze elkaar op, en trekken ze terwijl we stil staan. Ze pakken de spirit en kunnen als een malle rennen.

Halverwege kregen we de kans om te ruilen. Dat deden we natuurlijk want Jo wil natuurlijk ook de bestuurder zijn. Even wennen natuurlijk en ik zat 1x niet op te letten en zo had het stelletje voor ons ineens een hond letterlijk tussen z’n benen . De berg op hebben we elke keer meegestapt of meegerend. En toen werd het wel redelijk warm.

Het laatste gedeelte was wel redelijk flink steil dus rende ik flink mee. Toen we aankwamen bij de lunch zaten we in een grote iglo en twee grote open vuren. En ik had het heeeeet. Hahahaha ik was de enige die m’n overall een beetje uit deed, maar ik had dan ook de meeste lagen.

Je kan ook niet echt sturen. En zo net in bijna de laatste bocht dat we even uit de bocht vlogen. Ik sprong er vanaf , rende weer verder. Haalde de slee weer in, duwde hem aan en sprong erop. Wat een actie en we lagen helemaal dubbel. Gelukkig dat we niet op onze zij gingen hahaha. Gerard zijn baard en Jo haar lange haren waren ondertussen flink bevroren, er kwamen echt kleine ijspegeltjes aan!

De groepleidster was zo blij dat alles goed was gegaan want normaal valt er altijd wel 1 om… Het sneeuwde flink tijdens de rit. Heerlijk. En de honden zaten onder het rennen af en toe een hap sneeuw weg te slikken. Koelde lekker af…. En tijdens het rennen moeten ze ook poepen en dat stinkttttt.

Tijdens de lunch werd ter plekke een grote ketel op het vuur gezet. Vissensoep met room en brood. Onwijs lekker. Koffie erna, niet te zuipennnnn hahaha. Het zag eruit als thee en het drap zat onderaan. Maar goed, we zeuren niet. Gewoon gedronken alsof het heeeeerlijk was. Jam. Terwijl ik dit te schrijven heb ik wel een heeeerlijk bakje koffie :P.

Terwijl we daar zaten , werd er veel uitgelegd over de honden.

Wij hebben 25 km met de honden gesleed. Over bevroren meren en door de bossen.Het sneeuwde flink. Er waren daar totaal 110 honden. Ze hadden nu allemaal puppies. Die zijn 13 weken en al best groot. Je mocht met 1 op de foto en Gerard is nu ingeruild. Ik neem een Husky mee naar huis. Kan hij mooi spelen met Douwe ;).

Om 16:00 waren we weer in het hotel. Snel in ons blokhut naar het toilet. Duizend lagen uit. En KOUD dat het was op je benen. Zo gek. En we waren zooo blij dat we overall er nog overheen hadden aangedaan.

Nu gaan we de sauna induiken. Daarna lekker eten… En daarna naar de hemel staren.

dsc_2391 dsc_2484 dsc_2478 dsc_2447 dsc_2397dsc_2498 16121803_1398611600195834_1321741465_o 16121853_1398610790195915_733732138_o


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 thoughts on “Finland 15-01-2017