Zambia/ Botswana 18 mei


Hooooi!!

Vandaag hebben we de zware overtocht gemaakt van Zambia naar Botswana. Busje was er echt veeeeels te vroeg om ons te brengen van de lodge naar de ferry. Even een stempeltje halen voor onze paspoorten. Dat deden wij overigens niet zelf maar de mevrouw die ons haalden. In Zambia kan dat allemaal. Toen met de prive ferry over. Daar stond een nieuw mannetje. In de auto. 100 meter rijden. Even door een bak met chemicalien rijden ivm de mond en klauwzeerziekte en vervolgens weer een nieuw stempeltje halen! Daarna moesten wij naar een tent lopen voor om met onze schoenen in een bak met chemicalien te staan. Kom ik aan met mijn slippertjes. Gelukkig viel het mee en was het meer een natte doek waar je op moest gaan staan. Daarna doorgereden naar de camping waar onze auto nog stond. Bij deze camping zat er ook een lodge. En het was dezelfde camping als 3 dagen geleden en wij waren niet helemaal happy. Douche was echt een minimaal straaltje en erg koud terwijl er (Marja komende zin overslaan) zo’n dikke vette spin naar je stond te loeren. Dus wat hebben we gedaan! Een upgrade geboekt. Living on the edge. En nu zitten we in een gaaf huisje met zicht op de choberivier. Groot hemelbed. Prachtig ingericht.

En het grootste verschil is met de camping: we hebben tenminste condooms gekregen! Daar deden we het voor. Hahaha nee hoor. Vanmiddag toen wij aankwamen bij de receptie om ons in te checken moest ik erg nodig plassen en rende naar het toilet bij de receptie. En wat stond er naast het toilet. Een rieten mandje met condooms. Bij de grensovergang van Zuid Afrika naar Botswana deelde ze trouwens ook al condooms uit aan de bevolking.  Terug naar vandaag. En hier in de lodge liggen in het nachtkastje ook al condooms. Allemaal voor de bestrijding van HIV /Aids. Wat ontzettend goed! En dat voor zo’n christelijk (Rooms?) land.

Maar goed. We hadden dus een upgrade gedaan en gingen heerlijk chillen op onze veranda. Kijkend naar de Choberivier en Namibie. Luisteren naar het lawaai wat de seekoeien maken. Af en toe plonsen in het water etc. Je hoort het al. Ons leven is erg zwaar. En Bein. Je hebt het goed gelezen. Vakantie vieren in Afrika is ERG LEUK.

Om 14:50 moesten we ons melden voor onze boottocht op de Chobe. Wat een luxe. Twee boottochten na elkaar. Eerst met het busje naar de boot. En toen nog met de boot entree kaartjes halen bij een loketje ergens aan het water. En toen konden we gaan!!

Voor dat ik jullie vertel wat wij allemaal hebben gezien moet ik jullie eerst even onze buren beschrijven.

Een duitse meneer met een Nikon d810. Een fullframe spiegelreflex, erg duur, met een enorme lens erop. Mijn fotografenego kreeg een deukje. Hij was bejaard. Bril uit de jaren tachtig. Gehoorapparaten. En sprak geen engels.

Zijn vrouw sprak wel engels en herhaalde alles wat de gids zei in het Engels en daarna de vertaling voor haar geliefde man Johannes.

Waarom weten wij zijn naam. Elke keer als hij een foto maakt zei zij. JAAAA Johannes. Sehr gut. Klik klik klik. (Klik klik klik zei ze letterlijk)

Ze vielen dus enorm op ;).

Terug naar onze spannende bootreis. We zagen al snel olifanten drinken aan de oever. Toen kwam er een baby olifantje erbij. Moeder en Vader aan beide kanten wat t kleintje wordt nooit alleen gelaten anders kunnen de krokodillen babytje opeten. Daarna nog een kleinere olifantje. Zo schattig. En die wist nog niet zo goed hoe hij of zij moest drinken. Eerst nog een dappere poging met de slurf. En daarna maar gewoon hoppa. Hoofd in het water en zo maar water opslurpen. Zooo schattig. Daarna zagen we nog krokodillen , nijlpaarden, buffels, antilope en zwemmende olifanten ! En dat allemaal terwijl het zonnetje onder aan het gaan was. We zagen ook nog een kingfisher. Een prachtige vogel en ik heb hem zo mooi scherp op een foto gekregen dat hij een visje in zn bek heeft. En je zag hoe hij het visje eerst dood schudde en daarna doorgaf aan een ander vogeltje. Ook dit moment heb ik vastgelegd. Zoo gaaf!

Komende dagen zullen we waarschijnlijk niet online kunnen gaan. We gaan naar zeer primitieve campings met fantastisch uitzicht in  nationale parken. Er is geen elektra etc aanwezig. Het zal zeer zanderig gaan worden. Wij moeten onze banden grotendeels leeg laten lopen en wij zullen rivieren moeten gaan oversteken maar door het water zelf (waar ik een beetje tegenop zie).

Nog een paar fotos van mijn IPhone (en een foto gemaakt van mijn beeldscherm van mijn camera.